среда, 26. септембар 2012.

Консумирањем јогурта можете се заштити од високог крвног притиска

Како Вас не би "притискао" (дотични из наслова) Амери кажу следеће:

Нова студија, пијењем ниско-калоричног јогурта смањујете ризик oд високг крвног притиска.

Ова студија је објављена  на "American Heart Association's High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions". Истраживачи су открили да особе које су дуже време конзумирали јогурт имају нижи систолни притисак, и код таквих особа смањује се ризик за добијање повишеног крвног притиска.

Систолни притисак је снага којом крв која излази из срца делује на зидове артерија. Док неконтролисан висок крвни притисак оштећује и оставља ожиљке на зидовима артерија. Аутоматски долази до оштећење зида на коме се накупља холестерол и плак, па може доћи до смањења лумена крвног суда или зачепљења истог. Што доводи до закључка да је веома важно да контролишемо ТА (нарочито у каснијем животном добу) јер у много случајева симптоми су неприметни.

Претходне студије су доказале многе предности коришћења јогурта. Честа конзумација је повезана са нормалном тежином и БМИ (body mass index).

Јогурт садржи калцијум, много хранљивих материја које нам требају у току дана, а и лако се додаје за оброк или ужину. Одличан извор протеина, даје осећај ситости и хидрира организам.

Студија је трајала 15 година и укључивала је више од 2.000 волонтера који нису имали висок крвни притисак на почетку испитивања. Током студије добровољци су попуњавали одрађене упитнике о уносу јогурта.

Резултати су показали да 31% испитаника има мање шансе за развој високог крвног притиска када најмање 2% њиховог дневног калоричног оброка је био јогурт, што је еквивалентно шест шоља ниско-масног јогурта током свака три дана. Њихов систолни притисак је благо повећан у односу на оне који нису пили јогурт. Ово откриће потпомаже уверење да ниско калорична исхрана смањује крвни притисак.

Здравија дијета која укључује нискокалорични јогурт, физичку активност, може помоћи у превенцији хроничних болести каква је хипертензија.

Такође треба запмтити да је ова студија представљена на коференцији,  још није објављена ни у једном научном часопису, те није званична. И захтева додатна истраживања.

Написала: Kelly Fitzgerald
Право на чланак: Medical News Today
Превео: Никола Николић








Нема коментара:

Постави коментар