петак, 14. септембар 2012.

Окупација у 10.000 врста

Петогодишњи истраживачки пројекат открио је како нашим телом врви стотинак билиона микроба и како нам они помажу да останему у животу

Микроорганизми који живе на и унутар наших тела премашују број људских ћелија за око десет пута. Пројекат људски микробиом (Human Microbiome Project), чији су резултати недавно објављени, пружио је увид у улогу бактерија, вируса и гљива која носима са собом, у одржавању људског здравља. 
           Током последњих пет година научници из око 80 установа радили су на описивању особина микроорганизама које живе с нама. Сиров материјал који су прикупили били су узорци микроба узети из тела више од 240 здравих особа - из њихових уста и носева, из црева, иза ушију... Закључак је јасан - већину микроба у нашем телу чине бактерије. Испитујући њихову ДНК - задатак који је тек недавно постао довољно делотворан захваљујући техници којом се брже одређује редослед гена - научници су добили јаснију слику како они на нас утичу. Пројекат вредан 173 милиона долара (највећим делом финансиран од владе САД), показао је да више од 10.000 врста микроорганизама окупира људско тело, али да свако од нас има јединствену збирку микроба.

         "Распон варијација који смо нашли у микробима код различитих особа је - огроман", каже др Дирк Џеврес, вођа истраживања на Брод институту (САД). "Изненађујуће откриће да ми заправо немамо заједничку збирку организама, већ једино низ заједничких функција."

Свако од нас, на пример, има бактерије у својим цревима. Оне разлажу хранљиве састојке, који би нам иначе остали недоступни и производе важне витамине, које наше тело није у стању да направи. Међутим, врсте које то изводе значајно се разликују од особе до особе. Друго изненађење било је да готово свако од нас носи и патогене - микроорганизме који су изазивачи болести. Они су безопасни већином времена, али један од наредних истраживачких подухвата имаће за циљ да открије зашто и како ови микроорганизми поново постају опасни за наш организам. Такође, биће важно да се више научи о задацима које микроорганизми обављају у
                                                                                    нашу корист када смо здрави.


   Интервију са др Julie Sagre једном од 
истраживача на Human Microbiome Project. 


Нема коментара:

Постави коментар