четвртак, 27. септембар 2012.

Aнтитело смањује тумор

Како се наводи у новој студији са Стенфорд Универзитета у САД, јединствено антитело доводи до смањења или нестајања тумора неколико различитих хуманих карцинома по трансплантацији у тело миша. Истраживачи се надају да ће поновити ове сензационалне проналаске и на тестовима код људи у наредних неколико година. 

Др  Irving Weissman, професор патологије на Станфорду, и колеге, пишу о свом успеху у терапији карцинома и тумора мокраћне бешике, мозга, дојке, дебелог црева, јетре, јајника и простате у онлајн издању Proceedings of the National Academy of Sciences.


Истичу да антитело блокира протеин CD47, који шаље "не једи ме" сигнал који ћелије рака користе у заустављању макрофага и других ћелија имунског система од прождирања.

Анти - CD47 је прва терапија антителима која је ефикасна према различитим хуманим туморима. Истраживачи наводе да с нестрпљењем ишчекују почетак фазе 1 и фазе 2 клиничких испитивања на људима у наредних неколико година.

Терапија такође значајно смањује могућност ширења тумора (метастазирања) у друге делове тела миша, и у појединим случајевима, животиње изгледа да су "излечене". 

Weissman, direktor Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine и Ludwig Center for Cancer Stem Cell Research and Medicine, oба у Стенфорду, истиче да њихов проналазак убедљиво и уверљиво показује да је CD47 легитимана и обећавајућа мета у хуманој терапији карцинома: 

"Блокирајући овај сигнал 'не једи ме' инхибише се раст готово свих хуманих карцинома које смо тестирали на мишевима, са минималном токсишношћу, " наводи Weissman.

Др Robert Weinberg професор биологије са  Whitehead Institute for Biomedical Research  у Масачусетсу који није укључен у истраживање наводи да су налази занимљиви и узбудљиви и да се нада да ће се налази искористити у циљу проналажења нових терапијских опција.

"Мобилишући имунски систем да напада солидне туморе је током дугог времена циљ многих истраживача карцинома током протеклих декада, " наводи Weinberg.

Weissma - ова Лабораторија је већ открила да је CD47 нормално експримиран на површини циркулишућих матичних ћелија крви као пут за заустављање од напада макрофага, ћелија чистача имунског система, који патролирају у потрази за ’’неисправним’’ ћелијама које ће елиминиста, мада понекад и погреше. 

CD47 сигнал подстиче макрофаге да ослобађају различите продукте. 

Weissman  и колеге су, такође, претходно пронашли да поједини типови ћелија рака, попут оних код леукемија и лимфома, имају такође начин да експримирају  CD47 на својој површини и да шаљу ’’не једи ме’’ сигнал и да тиме избегну да из макрофаг прождире. 

Пронашли су да су неки од мишеви са хуманим нон - Хочкин лимфомом којима су дали антитело које блокира CD47, заједно са агенсом који подстиче макрофаге на прождирање, излечени. 


Последња студија укључује експерте из многих области, укључујући онкологе, урологе, гинекологе, радиолошке онкологе, неурохирурге, хематологе, патологе, оториноларингологе, хепатологе. Истраживачи су пронашли да скоро свака ћелија хуманог карцинома коју су испитивали експримира  CD47, у просеку, три пута више него нормална ћелија.

Такође су пронашли да код људи чије ћелије рака експримирају доста  CD47 ћелије теже да живе краће од оних са сличним карциномом али ћије ћелије рака експримирају мање  CD47. Ова особина може бити од користи као метод прогнозе карцинома. Истраживачи су запазили да се, током неколико недеља, већина тумора смањује, а да се у појединим случајевима уочава и потпуно нестајање; код пет мишева са трансплантираним хуманим карциномом дојке, пошто је тумор нестао, истраживачи су обуставили третман. Мишеви су и даље били без карцинома четри месеца након тога, те су истраживачи закључили:

"Ови налази указују да анти -  CD47 антитела могу драматично да успоре раст хуманих солидних тумора блокирајући могућност  CD47 у преношењу ’’не једи ме’’ сигнала до макрофага."


Weissman истиче да уколико је тумор високо агресиван, CD47 антитела такође блокирају метастазе.

"Постаје веома јасно да, у циљу да карцином преживи у телу, он мора да изнађе пут да избегне ћелије урођеног имунског система". Урођени имунски систем је прва линија одбране противу патогена попут вируса и бактерија. Ипак, у појединим случајевима, терапија CD47 антителима није успешна.  Weissman  истиче да има још доста тога да се учи.

"Потребно је да научимо више о односу између макрофага и ћелија тумора, и како да привучемо више макрофага у тумор."

Можда хируршко смањивање тумора или радиотерапија може бити од користи пре терапије антителима, или можда чак коришћење уз додатна антитела у стимулацији имунског система у циљу убијања ћелија карцинома.

У међувремену, истраживачи верују да су налази довољни да покажу да коришћење антитела као јединствене терапије буди наду и представља следећу етапу у даљим истраживањима.

Нема коментара:

Постави коментар