субота, 7. мај 2011.

Moja draga vijagra


Evropska komisija je odobrila upotrebu "vijagre" u lečenju dece sa retkim, smrtonosnim obolenjem pluća, saopštila je farmaceutska kompanija "Fajzer".

"Vijagra", se koristi u Evropi već šest godina za lečenje odraslih koji su oboleli od plućne arterijske hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska u arterijama pluća. Prema poslednjim vestima iz EK, lek može da se koristi i u lečenju dece uzrasta jedne do 17 godina.

"Vijagra" je izvorno razvijena za lečenje krvnog pritiska. Ali, kada su učesnici u testovima prijavili neočekivane prateće pojave - bolju erekciju, istraživači su je opisivali kao lek za lečenje impotencije.

Taj lek je kompaniji "Fajzer" (Pfizer) doneo milijarde dolara, uprkos jakoj konkurenciji dve suparničke pilule, "levitra" i "cialis".

Nedavna istraživanja među decom pokazala su da se upotrebom "vijagre", kod pacijenata snižava krvni pritisak u plućnim arterijama, što deci pomaže da lakše dišu. Lek je odobren za lečenje odraslih obolelih od te plućne bolesti u više od 50 zemalja.

"Fajzer" sada traži odobrenje u velikom broju zemalja za primenu leka i kod dece obolele od plućne arterijske hipertenzije. Ta retka progresivna bolest dovodi do srčanih problema i prerane smrti. Uzrok još nije poznat.

"Mladi pacijenti sada imaju mogućnost upotrebe leka koji može pomoći da se njihovo zdravstveno stanje popravi", navodi se u saopštenju kompanije "Fajzer".

Kod 234 dece koja su obuhvaćena studijom nakon koje je EK odobrila upotrebu leka, prateće pojave su bile slične onima kod odraslih pacijenata, povraćanje, mučnina, groznica, kašalj, bolovi u stomaku i ekstremna osetljivost na svetlo. 

Нема коментара:

Постави коментар