недеља, 8. мај 2011.

Hepatitis B


      Definicija ista kao i kod HAV.          
 Etiologija: Uzročnik bolesti je virus hepatitisa B, pripada DNK virusima, veoma je složene građe otporan u spoljašnjoj sredini. HBV se javlja u 3 oblika:
1.    HB-virion – danelova partikula;
2.    ikteričan oblik;
3.    Tubularni oblik.

            1. HB-virion-danelova partikula je sferičnog oblika, složene građe sastoji se iz jezgra i omotača. Najveći deo omotača je HbsAg, a u jezgru se nalzi DNK za koji su kovalentnim vezama vezana 2 enzima: DNK polimeraza, i proteinkinaza. U jezgru se nalazi HBAg(c-cor) i HBe antigen. Virusna partikula sa jezgrom i omotačem je kompletna infektivna. Virusna partikula može da ima samo HbsAg omotač koji se stvara u višku, akumulira u cirkulaciji u sveričnom obliku.
HBsAg indukuje HBsAt
HbcAg indukuje HbcAt   ovo su markeri HBV
HbeAg indukuje HBeAt
Preko njih se prati tok i prognoza bolesti.
            Epidemiologija: izvor je infektivan bolesnik (koji boluje od akutnog, hroničnog virusnog hepatitisa B ili je zdrav vironoša (ima u krvi HBs antigen, nema poremećaj jetre)). Put prenošenja je kontaminacijom krvi i njenih derivata – transfuzija koja se dobija iz krvi više davalaca. Nesterilnih igala, špriceva, drugih instrumenata kontaminiranih HBs (kod narkomana, dijabetičara). Pribor za ličnu higijenu – četkice za zube, igla za tetovažu, pirsing, pribor za brijanje). Seksualni kontakt (oralno). Vertikalnim putem (sa majke na dete) u toku porođaja najčešće. Transplantacijom tkiva i organa. Oboljenje se javlja sporadično, mogu oboleti sve uzrasne grupe. Postoje rizične grupe u koje spadaju: zdravstveni radnici, i.v narkomani, seksualno promiskuitentne osobe, bolesnici na hemodijalizi, hemofiličari, dijabetičari...
            Klinička slika: inkubacija traje 30-180dana, prosek 90 dana. Kroz 3 stadijuma:
1.  Preikterični 1-2 nedelje (isti kao kod HAV)
2.  Ikterični traje 3-4 nedelje
3.  Rekonvalescentni.
            Preikterični. Za razliku od HBV postepen gubitak apetita, malaksalost, mučnina, tamna mokraća svetla stolica, bol u sitnim zglobovima, ospa, bol ispod desnog rebarnog luka.
            Ikterični. Isti kao i kod HAV: žutilo na beonjačama i celom telu subjektivne metode manje izražene. Traje 4 nedelje.
            Rekonvalescencije. Traje 2 meseca, oko 10% dobije hroničan oblik, HB može da pređe u cirozu i hepatocelularni karcinom. Ukoliko trudnica oboli u 1 - 6 mesecu nema opasnosti po plod. Ali ako oboli u 7,8,9 u preko 70% slučajeva deca su HBs pozitivna, kasnije postoju hronični nosioci. Fulminantni oblici se mogu javiti u oko 1% slučajeva znacima encefalitisa, poremećajima koagulacije završava se letalno. Lečenje u jedinici intenzivne nege.
            Dijagnoza: SE, KKS, bilirubin, transaminaze. U krvi se mogu naći HbsAg 1-2 meseca pre pojave bolesti. Za potvrdu se radi antiHBc-cor antitela u Igm klasi. Ako bol ima povišene transaminze i kor antitela onda ima HBV.
            Terapija: antivirusna postoji kod hroničnih oboljenja, higijensko dijetetski režim, simptomatska.
            Prevencija: opšte mere:
                        1. dobra opšta i lična higijena (ako se leči u kućnim uslovima) obavezna je izolacija i pravilno postupanje sa sekretima i ekskretima. Sopstvena upotreba pribora za ličnu higijenu.
                        2. zaštita pri seksualnom odnosu, ako je jedan partner pozitivan drugi negativan, neophodan je pezervativ i vakcina.
                        3. obavezna kontrola trudnica u 7,8,9 mesecu.
                        4. špricevi i igle za jednokratnu upotrebu po mogućnosti i drugi instrumenti, sterilisani u suvom sterilizatoru, dezinfekcija formalinom, etilen oksidom.
                        5. svaka krv ili serum smatra se potencijalno opasnim, neophodno je koristiti mere lične zaštite i obratiti pažnju na lezije.
                        6. HBs pozitivne osobe moraju da vode račune da krv ne dođe u kontakt sa bolesnikovom.
                        7. kontrola krvi pri transfuziji.
                        8. kada se zna da je bolesnik HBs pozitivan stavlja se na kraj operativnog programa.
                        9. poseban aparat za hemodijalizu, češća kontrola hemofiličara.
                        10. pravilno postupanje sa umrlim koji je HBs pozitivan.
            Specifične: aktivna, pasivna zaštita obuhvata primenu vakcine, aktivno-pasivna. Pre primene bilo koje zaštite osoba se testira na HbsAg i HbsAt ako je HBs negativna sprovodi se aktivna zaštita III doze vakcine protiv hepatitisa B po šemi 016. Antitela se stvaraju tokom prve doze, a maksimum dostiže posle 2 meseca od 3 doze. Osobe na hemodijalizi IV doze 0126 šema sa količinom dvostruko većom od uobičajene doze (jer slabije, teže stvaraju antitela). Vakina obavezna na rođenju. Vakcina obavezna: zdr radnici, đaci, studenti, i.v narkomani (besplatna). Osoba koja je imala akcident sa inficiranim materijalom ili novorođenče HBs pozitivno majke odmah dobijaju hiperimunogama globulin, vakcininše se sa IV doze šema 01212. Revakcinacija jedino kod osoba na hemodijalizi.

Нема коментара:

Постави коментар