недеља, 8. мај 2011.

Akutni virusni hepatitis, Hepatitis A virus, Hepatitis E virus


           Akutni virusni hepatitis je akutno infektivno oboljenje koje se manifestuje zapaljenjem i nekrozom jetre. Mnogi virusi i bakterije ga mogu izazvati. Primarni virusi su: Hepatitis A Virus (HAV), HBV, HCV, HDV, HEV, HFV, HGV. Najvažniji linički simptom je žutica (ikterus) ali se ne javlja kod svih bolesnika.
            Klinička slika: varira od blagih formi do najtežih koji se završavaju letalno. HAV, HEV su fekalno oralne infekcije koje nemaju kliconoštvo. HBV, HCV, HDV su hronični oblici koji dovode do hepatocelularnog karcinoma.

Akutni virusni hepatitis A

            Akutni virusni hepatitis A je akutno infektivno oboljenje prouzrokovano virusom A, koje se manifestuje zapaljenjem i nekrozom jetre.
            Etiologija: uzročnik je virus hepatitisa A tj. enterovirus RNK. Osetljiv je na hlor, formalin, UV zrake, povišenu temperaturu iznad 85 stepeni, na njoj se uništava za 1 minut.
            Epidemiologija: izvor je bolesnik, zarazan je 2 nedelje pre i 2 nedelje od početka bolesti, kada je koncentracija virusa koji se izlučuje stolicom najveća. Kliconoštva nema. Put prenošenja je uglavnom direktan kontakt – bolest prljavih ruku. Javlja se u sredinama sa lošom higijenom, kontaktna epidemija tj. hidrična i alimentarna epidemija. Ulazno mesto je digestivni trakt, HAV se ne prenosi seksualnim putem, i ne prenosi se sa majke na dete tokom dojenja. Oboljenje se javlja kod osoba mladjeg uzrasta, javlja se u vidu manjih ili većih epidemija. Transplacentarni imunitet traje 6 meseci.
            Klinička slika: inkubacija iznosi 15-50 dana, u proseku 30. bolest se javlja u dva oblika: tipičan i atipičan.

- Tipičan ili ikterični –

            Sastoji se od 3 faze:
                        1. preikterični
                        2. ikterični
                        3. rekonvalescentni.

            1. Preikterični. Traje 1-2 nedelje, naglo počinje, povišena temperatura sa simptomima od strane respiratornog trakta, mučnina, gubitak apetita, povraćanje, pritisak ispod desnog rebarnog luka. Na kraju ovog perioda javlja se mograća tamna kao pivo ili kola, svetla stolica.
            2. Ikterični. Traje 1-2 nedelje, pojava žutice, prvo se javlja na beonjačama i tvrdom nepcu, a zatim na ostalim delovima kože. Vrhunac ima u trećem danu bolesti. Zatim se polako smanjuje, povlači se obrnutim redom od onog kako je nastala. Bolesnici se subjektivno osećaju dobro, imaju apetit, objektivni pregled žutila, jetra se palpira 3-4cm ispod desnog rebarnog luka, uvećana slezina.
            3. Rekonvalescentni. Traje 2-3 nedelje, bolesnici su dobro, kao znak ozdravljenja javlja se kritična poliurija, i bolesnik je zdrav nakon 2 meseca.
- Atipični –

            Ima više oblika, nabrojaćemo nekoliko:

            1. Subklinički oblik. Koji prolazi adimptomatski, otkriva se pri aktivnom traženju obolelih u populaciji koja je ugrožena infekcijom.
            2. Anikterični oblik. Javljaju se svi simptomi kao kod ikteričnog ali nema žutila. Dg: lab, serološki testovi, ovaj oblik je čest kod dece.
            3. Holestazni obik. Liči na opstruktivni ikterus zbog povećanog bilirubina, izraziti svrab kože, odlično opšte stanje. Traje 2-8 meseci.
            4. Fulminantni oblik. Prgresija encefaloracija, poremećaj koagulacije, često se završi letalno, redak je kod tipa A (0.1% slučajeva).

            Dijagnoza: ultrazvuk, epidemiološki podaci (da li je bio u kontaktu sa obolelim), laboratorijske analize (SE normalna, KKS – Le sniženi ili normalni leukopemija sa limfocitozom, transaminaze ALT, AST). Enzimi katalizuju prenos aminokiselina koje učestvuju u sintezi proteina. Oslobađaju se pri nekrozi hepatocita. Povećane 10-15 puta, veće od 1 dolazi pre porasta bilirubina, vrednosti padaju na normalu. Nema izlečenja dok transaminaze ne padnu na referentne vrednosti. Vrednosti bilirubina su povišene (konjugovan bilirubin). Klinička slika zavisi od bilirubina. Radi se jos pregled urina, stolica je svetla zbog nedostataka žučnih soli). Vrednosti albumina, faktora koagulacije u jetri 2,5,7,9,10. Potvrda dg: serološke reakcije. Krajem prve nedelje detektiuju se anti HAV igm antitela, anti HAV igg anitela krajem druge nedelje rastu do 5. meseca nakon toga vrednosti se održavaju u titru. Osobe imaju imunitet celog života.
            Terapija: kauzalna ne postoji. Higijensko-dijetetski režim, simpatomatska, mirovanje, da bi se poboljšala cirkulacija i brža regeneracija hepatocita. Kada mirujemo metabolizam se smanjuje, manja je potrošnja glikogena koji je neophodan za regeneraciju hepatocita. Adekvatna ishrana (dijeta). Simptomatska se primenjuje kod osoba kojie imaju smanjen apetit, pojačano povraćanje. Daje se infuzija 10% glukoza sa vitaminima, i peroralno hepatoprotektivi. Nema uzimanja aditiva, konzervanasa, masnoća životinjskog porekla. Izolacija: kućna, bolnička. Hospitalizuju se osobe koje žive u kolektivnom smeštaju, koja žive sama, nemaju uslova za kućno lečenje. Nema uzimanja alkohola najmenje 1 godinu.
            Prevencija: ne specifične mere: delovanje na izvor infekcije, put prenošenja; lična higijena, ispravna voda za piće i hrana. Specifične mere gamaglobulini u odgovarajućoj dozi, deluju ako se daju u periodu inkubacije, ne mogu da spreče bolest, ali zato ublažavaju simptome. Sve se ređe primenjuju. Postoji i vakcina, koja se kod nas ne primenjuje.

 HEV

            Klinička slika, definicaija, put prenošenja, dijagnoza, terapija je ista. Razlika u odnosu na HAV je u potvrdi dijagnoze, tu se razlikuju serološke reakcije. I potvrde za HEV se rade u specijalizovanim laboratorijama.

Нема коментара:

Постави коментар