понедељак, 8. октобар 2012.

Акутни бронхитис



     Акутни бронхитис (Bronchitis acuta) се дефинише као акутно запаљење слузнице бронха. У почетку је запаљенски процес локализован на крупним бронхијама, а касније прелази на ситније бронхије.
     Акутни бронхитис се јавља најчешће у току или после назеба. Настанку акутног бронхитиса погодује удисање хладног ваздуха. Отуда се акутни бронхитис јавља у време влажних и хладних дана (јесен, зима, пролеће).
     Етиологија. – Најчешћи изазивачи акутног бронхитиса су вируси, бактеријска инфекција се надовезује на вирусну. Акутни бронхитис се јавља и током неких инфективних болести (мале богиње, велики кашаљ, грип).
     Клиничка слика. – Доминира кашаљ и болови у прсима. Кашаљ је у почетку не продуктиван, а касније се искашљавају веће количине секрета. Боја испљувка је у почетку бела, касније жутозелена, а каткад је потпуно гнојав. Температура је у почетку нормална, касније се креће и до 38оС. Болесник се осећа слабим и малаксалим. Болест траје око недељу дана. Међутим, тегобе се могу одржавати и до три недеље.
     Дијагноза. – Поставља се на основу клиничке слике и физикалног прегледа. Рендгенски налаз је негативан.
     Лечење. – Превенција се састоји у избегавању хладноће и боравка у задимљеним и загушљивим просторијама. Лакши облици акутног бронхитиса не захтевају неку посебну терапију. У случају повишене температуре и непродуктивног кашља дају се аспирин и средстава за смирење кашља. Временом, кашаљ постаје продуктиван, па треба давати средства за искашљавање. У ретким ситуацијама потребна је и примена антибиотика, не дуже од 5-7 дана.

Нема коментара:

Постави коментар