четвртак, 13. октобар 2011.

Ургентна нега код хепатичне коме

Хепатична кома настаје код нелечених обољења јетре ( хепатитис, цироза ). Настаје због нагомилавања NH3 који делује токсично на ЦНС.
Постоје 2 стадијума, стадијум предкоме и стадијум хепатичне енцефалопатије - коме.
Симптоми: болесник у предкоми је депресиван или еуфоричан, јављају се иктерус, осећа се мирис на влажну земљу, по кожи се јављају тачкаста крварења као и проширене вене, по стомаку - Caput medusae, по лицу - спајдер небуси.
Стадијум коме подразумева поремећај свести ( као и код других кома ), епистаксу и крварење из дигестивног тракта.
Прва помоћ: Ако је у питању кома, потребно је обезбедити хитан транспорт до здравствене установе. Пријем је такође хитан, поготову ако дође до манифестних крварења. Отвара се интравенска линија, узима се крв за све лабораторијске анализе, парентерално се надокнађују течности док не стигне крв из трансфузије. Примењују се мере хемостазе, ако је у питању епистакса - предња и задња тампонада, а ако се ради о крварењу из једњака пристуап се оперативном лечењу. Пласирају се назогастрична сонда, и уринарни катетер, мери се сатна диуреза, преко сонде се дају хладни физиолошки раствори и вазоконстрикторно средство ( нпр. Sandostatin ), ако се крварење не заустави, приступа се пласирању Блек-Морове сонде. На стерилну компресу треба припремити стерилну Блек-Морову сонду, бризгалицу, манометар, стерилан глицерин, бубрежњак, папирну вату. Сонда се пласира кроз нос до желуца, ако је немогуће пласирати је кроз нос, може и кроз уста. Затим се надува 40-60mm живиног стуба , езофагијални балон 30-40mm живиног стуба. На сваких 6-8h притисак попуштати на 5-10min (прво први па други балон). Сонда може да остане пласирана 48h.
Терапија: надоканда крви и течности, парентерална исхрана, нега коматозног болесника.

Нема коментара:

Постави коментар