субота, 3. новембар 2012.

Tumor mozga - najopasnija misterija?

Period od 28. oktobra do 3. novembra obeležava se kao Međunarodna nedelja borbe protiv tumora mozga, a u Srbiji od najopasnijeg oblika ovog tumora godišnje oboli i do 250 osoba.
Povodom obeležavanja Međunarodne nedelje borbe protiv tumora mozga, udruženje obolelih od te opake vrste tumora podseća da su tumori mozga među najtežim oboljenjima, koji se javljaju u pet do 15 slučajeva na 100.000 stanovnika.
Nažalost, tačan uzrok pojave tumora na mozgu još uvek je nepoznat iako se razmatra uticaj spoljnih kancerogenih faktora i spontanih mutacija u organizmu.
Od svih tumora mozga, primarni tumori čine devet odsto, dok ostatak predstavljaju metastaze tumora drugih lokalizacija u mozgu.

Kada su u pitanju primarni tumori, 54 odsto su glioblastomi (glioblastoma multiforme) koji predstavljaju najmaligniji i najteži tip za lečenje, a od koga u našoj zemlji godišnje oboli oko 250 ljudi.

Znakovi i simptomi bolesti nisu specifični i mogu biti vrlo raznoliki.

Bolest se može manifestovati opštim simptomima kao što su glavobolja, mučnina i povraćanje, ali veoma često ove pacijente članovi porodice prvi odvedu lekaru usled različitih oblika promena ponašanja, kao što su poremećaji govora, vida, sluha, pamćenja...

Tumori mozga najčešće pogađaju ljude od 45 do 65 godina starosti, ali poslednjih godina postoji sve veći broj obolelih među mlađom populacijom. Nažalost, bez terapije ti pacijenti veoma kratko žive, najduže tri meseca.

Glioblastom se leči hirurškim putem, posle čega sledi radioterapija i hemioterapija. Iako izlečenje nije moguće, uz savremenu terapiju je moguće produžiti i poboljšati kvalitet života ovim ljudima.

Udruženje obolelih od tumora mozga takođe ističe da se pacijenti u Srbiji susreću sa brojnim problemima, poput ograničene dostupnosti radio i hemioterapije, komplikovane procedure dobijanja savremene terapije, nedovoljne informisanosti među pacijentima i nedovoljne podrške obolelima i članovima njihovih porodica.

Upravo zbog tih problema, oboleli od tumora mozga su odlučili da osnuju svoje udruženje da bi, uz podršku lekara, edukovali stručnu javnost, ostvarili prava pacijenata, upoznali širu javnost o problemima obolelih i pružili podršku obolelima od tumora mozga i njihovim porodicama.


Нема коментара:

Постави коментар