петак, 2. новембар 2012.

Црни лук, суперхрана


Заборавите на непријатне мирисе и навалите на црни лук, поручују стручњаци јер је реч о намирници која организам штити од многих болести. Такође, када се опечете, имате проблем са инсектима или боловима у грлу, зграбите прву главицу, била она црвена или бела.

 Богат антиоксидансима, одличан борац у превенцији прехладе, дијабетеса, па и рака, обичан црни лук је права суперхрана!

Међутим, то није све што ово поврће може да пружи онима којима је редовно на трпези, тврде стручњаци.

Исте особине које га чине незаменљивом намирнцом у људској исхрани заслужне су што се лук може користити у бројним ситуацијама.

Иако би се многи намрштили на саму помисао да миришу на црни лук, некада једино решење за последице најезде инсеката на тераси или у спаваћој соби може бити да се намажете ароматичним соком овог поврћа. Комарцима, пауцима и бубицама лук, такође, не мирише најпријатније, па ће побећи главом без обзира.

Ако сте закаснили и инсекти су вам оставили црвене печате по кожи који пеку и сврбе, пожурите у кухињу, расеците главицу и протрљајте сваки ујед. Олакшање ће брзо доћи јер ће сок богат етеричним уљима умирити упаљену кожу.

Исто важи и када се опечете.
 Чај од љуске црног лука магични је напитак када је реч о болном грлу. Од браонкастих омотача једне главице могу се направити две шоље течности пријатног укуса.

Према речима нутрициониста, када је реч о утицају на здравље, мала је разлика између црвених и белих главица и зато што чешће салату зачините обилно ситно сецканим црним луком.


Нема коментара:

Постави коментар