петак, 2. новембар 2012.

Отров црне мамбе eфикаснији од морфијума?


Супстанца која ублажава болове једнако као морфијум, али без већине нежељених ефеката, пронађена је у смртоносном отрову црне мамбе. Француски научници, заслужни за откриће, верују да су на трагу нових лекова против болова.

Француски научници су, тестирајући отров црне мамбе на мишевима, установили да он делује ефикасније од морфијума и да би убудуће могао потпуно да га замени.

Змија која користи неуротоксине за парализовање и убијање мањих животиња једна је од најбржих и најопаснијих отровница у Африци.

Научници признају да не могу ни да претпоставе зашто мамба ствара ову супстанцу, преноси Би-Би-Си.

Испитујући отров 50 животињских врста, научницима су посебну пажњу привукли протеини из мамбиног отрова који ублажавају болове, након чега су им дали име мамбалгини.

Доктор Ерик Лингеуља са Института за молекуларну и ћелијску фармакологију у Француској каже да откривени протеин нема споредне ефекте као морфијум, који изазива главобоље, тешкоће у размишљању, повраћање и грчење мишића.

Научници истичу да мамбалгини „нападају" бол на сасвим другачији начин и да организам зато не осећа већину негативних споредних ефеката.
  
Лингуеља је објаснио да бол функционише на сличан начин код мишева и људи, што буди наду да се могу направити нови лекови.

До сада спроведени тестови на људским ћелијама у лабораторији показали су да мамбалгини имају слично хемијско дејство на људе.

„Наравно, ово је тек прва фаза и предстоји још много посла са животињама", закључио је Ерик Лингуеља.

Нема коментара:

Постави коментар