четвртак, 28. април 2011.

Indikacije i kontraindikacije za operaciji

Operacije predstavlja mehanicki rad na tkivima i organima kojim se postize izlecenje, a ponekad se opercijom samo olaksavaju tegobe bolesniku ili se vrsi u dijagnosticke svrhe.Mozemo podeliti na:

1)radikalne
2)pomocne

1)Radikalna predstavlja otklanjanje uzroka bolesti, patoloskog ognjista, celog organa ili vise organa.

2)Pomocna nam sluzi da otklonimo tesko stanje bolesnika a uzrok bolesti ostaje.

Indikacija za operaciju predstavlja STAV i ODLUKU kojom zakljucujemo da je hirurska intervencija najvolji nacin lecenj a da bi svaki drugi nacin bio neadekvatan i los.

Kontraindikacija znaci da se operacija ne sme izvrsiti jer predstavlja neposrednu opasnost po bolesnika zbog poremecaja opsteg stanja organizma ili vaznih sistema u organzmu.

Indikacije se dele na:

1)apsolutne
2)relatine

1)predstavlja stav i odluku gde se iskljucivo hirurskim zahvatom spasava zivot bolesnika jer je njegova bolest takve prirode da se moze izleciti samo hirurskom intervencijom (npr. perforacija ulkusa, maligni tumori, upala crvljka..).Za apsolutnu operaciju nekada kazemo da je VITALNA, to znaci da samo hitna operacija spasava zivot bolesniku (npr. povrede velikih krvnih sudova..)

2)operacija nije hitna, ne preti opasnost po zivot ali je hirursko lecenje jedini nacin za izlecenje (npr. kalkuloza u zucnoj kesi, hernia, nefrolitijaza, plasticne i rekonstruktivne operacije...)

Kod svakog bolesnika pre hirurske operacije treba postici normalno metabolicko stanje, funkciju pluca, funkcionisanje KV sistema, jetre i bubrega.Preduzeti preoperativne mere za sprecavanje infekcije, kao i mere za brze zarastnje rane.Svi ovi ciljevi postizu se adekvatnim unosenjem tecnosti, proteina, vitamina, antibiotskom terapijom i pravilnom negom bolesnika.Donosenje odluke o operaciji predstavlja vrlo odgovoran i delikatan zadatak narocito ako je u pitanju apsolutna i vitalna indikacija kako iz medicinskih razloga tako i iz estetskih.

Нема коментара:

Постави коментар