среда, 27. април 2011.

Stanja slicna soku

1)kolaps
2)sinkopa
3)potres mozga
4)plucna embolija
5)masna embolija

1)stanje u kome je bolesnik svestan a istovremeno postoji opsti poremecaj organizma sa padom TA, ubrzanim pulsom, popustanja periferne cirkulacije sa znacima zastoja krvi na periferiji, koza hladna modra oblivena hladnim znoojem.Prva pomoc postaviti u lezeci polozaj sa nogama uvis, obezbediti dovoljan dotok vazduha, lice pokvasiti vodom, posle par minuta stanje se popravlja.

2)predstavlja iznenadni poremecaj opsteg stanja pracen vrtoglavicom, nesvesticom, GUBITKOM SVESTI, bledilom koze.Nastaje usled opste ishemije mozga kao posledica snizenja TA i poremecaja u perifernoj cirkulaciji.Traje vrlo kratko i stanje se brzo popravlja.

3)nastaje kao zatvorena povreda mozga naneta tupim predmetom.Glavana karakterisika je kratkotrajni gubitak svesti 1-2 min. Nastaje funkcionalno ostecenje mozga (nema anatomskih), retrogradna amnezija (povredjeni sa potresom mozga se ne seca trenutka povredjivanja i i kratkog perioda pre povredjivanja).Sva ostecenja koja se jave su reverzibilna i oporavak je brz uz potpuni oporavak funkcije.Dijagnoza se postavlja iskljucivo uz pomoc anamneze gde se insistira da povredjeni rekonstruise tok dogadjaja.Lecenje strogo mirovanje, simptomatski, uz obaveznu hospitalizaciju radi opservacije (stanje svesti) zbog mogucih komplikacija u vidu pojave intrakranijalnih hematoma.

4)obicno nastaje posle tromboembolijskih komplikacija vrlo cesto je smrtonosna, izaziva trenutnu smrt, a ukoliko nije zapuseno glavno stablo plucne arterije onda se javlja gusenje, ksalj, uznemirenost, bori se za vazduh, gubitak svesti, puls ubrzan, tTA, i to podseca na sok.
5)kao i 4


Нема коментара:

Постави коментар