четвртак, 27. септембар 2012.

Cледећа генерација лекова


Istraživači su otkrili bakteriju - poznatu kao " dirižabl bakterija " – koja može da leči od bolesti izazvane trovanjem do raka.

"Mi gradimo platformu koja može da dozvoli da dirižabl bakterija bude sledeća generacija boraca protiv bolesti, " izjavio je lider studije dr William E. Bentley. " Koncept je jedinstven . "

Prototip dirižabl bakterije je bakterijski soj E.coli koji su Bentley i njegove kolege razvili na Univerzitetu Merilend u Koledž parku .

" Napravili smo genetski sklop koji daje E.coli ciljane, sensitivne i tranzitivne mogućnosti ", objasnio je Bentley." Rezultat je bakterija dirižabl - ćelije koje se samostalno kreću i nose ili transportiju važan "teret" .

Tradicionalni genetski inženjering reprogramira bakterije, tako da one proizvode antibiotike , insulin i druge lekovе. Bakterije rastu na hranjivim površinama u čaurama od nerđajućeg čelika. One oslobađaju antibiotike ili insulin u čaure, a zatim se priprema lek za preradu i buduću upotrebu kod ljudi.

Dirižabl bakterija predstavlja bioinžinjerski korak dalje. Naučnici genetski menjaju bakterije za proizvodnju lekova . Oni zatim daju bakteriji adresu biohemijske isporuke , što je ustvari lokalizacija bolesti . Ove bakterije putuju do obolelih tkiva i počinju proizvodnju supstanci za borbu protiv bolesti . One se mogu progutati u vidu kapsule ili ubrizgati u telo putem injekcije.
Ciljani molekul se nalazi na spoljašnjoj površini bakterije - dajući mu mogućnost da se poveže sa određenim ćelijama i spaja sa njima. Genski segment koji se ponaša kao " nanofabrika " je unutar bakterije. Ona koristi bakterijsku prirodnu ćelijsku mašineriju da proizvodi lekove, npr. one koji mogu da se bore protiv bakterijskih infekcija, virusa i raka .

Bentley-ev tim je pokazao da je projektovan soj E. coli tražio i povezao se sa ćelijama creva u laboratorijiskim uslovima. Oni su takođe utvrdili da modifikovana bakterija proizvodi hemijske signale koji aktiviraju susedne bakterije da stvaraju određene proteine koje obično ne proizvode .

"Dirižabl bakterija može da pošalje snažan signal na koji ćelije koje se bore protiv bolesti mogu da odgovore", rekao je Bentley. " Hemijski signali aktiviraju odbrabnene ćelije organizma protiv stranog tela, uključujući i bakterije koje izazivaju trovanje hranom . "
Izvor: 241st National Meeting and Exposition of the American Chemical Society in Anaheim

Нема коментара:

Постави коментар