субота, 15. септембар 2012.

Деловање Х зрака на грудни кош младих жена које имају мутацију одређеног гена повећавају ризик од рака дојке


Жена са мутацијом у BRCA генима имају повећан ризик за добијање рака дојке, ако је њихов грудни кош изложен деловању Х зрака (рендгенско зрачење) пре 30-те године. Каже студија која је спроведена на Универзитету у Кембриџу, објављену 6. септембра 2012.

Постојећи подаци већ указују да 2% случајева рака дојке изазвано је мутацијом BRCA 1 и BRCA2 гена. Жене са генском мутацијом имају 45-60% веће шансе за развијање овог типа канцера у оносу на жене које их немају.

Студија је показала да жене са овим генетским ризиком које су биле изложене рендгенским зрацима пре своје 30-те године, имају 43 и више процената за настанак карцинома. Њих су поредили са женама са истим генетским ризиком, које нису били изложене Х зрацима.

BRCA гени су важни за поправку оштећене ДНК, која може да доведе до рака. Радијација коју проузрокују Х зраци може да доведе до оштећења ДНК. Такве жене са грешком у BRCA гену имају мању могућност за поправку оштећене ДНК, која их доводи до повећаног ризика за развој рака.

Аутор студије Douglas Easton, онколог из Велике Британије при универзитету Кембриџ за блог је изјавио “важно је да ове жене и њихови лекари буду свесни тога”.

СТУДИЈА ЈЕ ОБУХВАТИЛА ОКО 2000 ЖЕНА СА МУТАЦИЈОМ BRCA ГЕНА

За њихову студију, Easton и колеге су анализирали податке 1993 жене са мутацијом BRCA1 и BRCA2 гена у периоду између 2006. и 2009. године, у студијама која су спроведене у Холандији (HEBON), Француској (GENEPSO) и Великој Британији (EMBRACE).

У тим студијама, жене су одговарале на питања о њиховој изложености Х зрацима и мамографима током година. Мамографи користе смањену енергију Х зрака како би снимили дојку.

Подаци су показали да је код 848 (43%) жена дијагностикован рак дојке, 926 (48%) је потврдило да нису били изложени Х зрацима, и 637 (33%) мамографији. Просечна старост при првој мамографији је била 29 година.

Easton и колеге су открили да било какво излагање грудног коша рендгенском зрачењу између 20 и 29 година повећава ризик од добијања рака за 43%. А било какво излагање пре двадесете године повећава ризик за 62%. Али за излагање зрачењу између 30 и 39 године, чини се да нема повећања ризика.

Сагледавајући резултате из више различитих углова, истраживачи су проценили да од 100 жена са мутацијом BRCA1/2 старости 30 година, код њих девет ће се развити рак дојке до 40-те године. Али студија такође открива да ако свих 100 уради мамографију пре 30-те године, уместо код њих девет, рак ће се развити код 14 жена.

РЕЗУЛТАТЕ ТРЕБА ТУМАЧИТИ СА ОПРЕЗОМ

Међутим, истраживачи кажу да људи треба да буду опрезни приликом коришћења процене, због малог броја тестираних жена: међу испитаницима само неколико код којих је дијагностикован рак дојке је имало мамографију пре 30-те године.

Они такође кажу да су “збињени” због разлика код раке дојке, јер постоје два гена BRCA1 и BRCA2 која га изазивају. И наводе да су могућа опширније испитивања како би ово разјаснили.

И препоручују да доктори користе не јонизована зрачења, као што су магнетна резонанца, код жена носиоца BRCA 1 и BRCA 2 гена. Што се у Великој Британији већ увелико ради.



BRCA 1













Нема коментара:

Постави коментар