понедељак, 8. октобар 2012.

Хронични бронхитис


     Хронични бронхитис (BRONCHITIS CHRONICAје хронично запаљење бронхијалног стабла, које се по правилу развија из поновљених акутних бронхитиса. Болест карактерише кашаљ и искашљавање у трајању од најмање три месеца у току последње две године. Чешћа се јавља код мушкараца, и више оболевају пушачи. Има  и професионални карактер: чешће се јавља код каменорезаца, рудара, пекара и ткача. Пре постављања дијагнозе хроничног бронхитиса треба исључити сва друга плућна и ванплућна обољења праћена кашљем и искашљавањем.
     Етиологија. – Узроци хроничног бронхитиса су многобројни. Доминантно место заузимају инфекција, пушење, аерозагађење и алергијски чиниоци.
     Клиничка слика. – Кашаљ и искашљавање су основни знаци хроничног бронхитиса. Карактеристичан је јутарњи кашаљ који многи занемарију, посебно пушачи. Количина испљувка варира од активности инфекције и креће се и до 10 ml. Испљувак је у почетку бистар, а касније добија жутозелену боју, понекад непријатног мириса. Хемоптизије се јављају у 25% случајева. Хронични бронхитис се често компликује емфиземом плућа, астмом, бронхиектазијама и бронхопнеумонијом.
     Дијагноза. – Поставља се на основу анамнезе и клиничке слике. При том треба искључити сва друга обољења праћена кашљем и искашљавањем. Рендгенски налаз је у 25% случајева негативан.
     Лечење. – Основу лечења хроничног бронхитиса чини борба против респираторних надражујућих средстава, борба против инфекције и омогућавање промене радног места уколико су болесници изложени штетним агенсима. Појава  гнојавог испљувка захтева употребу антибиотика.

Нема коментара:

Постави коментар