понедељак, 1. октобар 2012.

Bитамини

Витамини су органска једињења која људски организам нију у стању да синтетизује (изузев холекалциферола, витамина К и делимична рибофлавина), па се морају уносити храном.
       То су заштитне материје у правом смислу, јер њихов недостатак или неадекватно уношење храном, неадекватна апсорпција или други поремећаји доводе до тешких обољења која су се некада завршавала и смрћу. То се дешавало све док није откривена њихова улога и порекло.
       Витамини се, уопште узевши, могу поделити на оне растворљиве у води и оне растврољиве у мастима (хидросолубилни и липосолубилни). У витамине растворљиве у мастима спадају А, D, E, K. Сви остали витамини C и сви витамини групе B, тзв. B комплекс, растворљиви су у води. Витамини растворљиви у мастима услед прекомерног узимања при лечењу могу дати клиничку слику хипервитаминозе у виду тешких поремећаја, док код витамина растворљивих у води ових знакова нема. Прекомерно узети витамини излучују се мокраћом. 

Витамин B1

Где има витамина B1 
       Витамин B1, тиамин, анеурин, делује као естер пирофосфорне киселине - тиамин-пирофосфат. Опште је прихваћено мишљење да тиамин има значајну функцију у ћелијском метаболизму угљених хидрата, посебно посебно пирогрожђане и млечне киселине. Услед његовог недостатка долази до нагомилавања пирогрожђане киселине и млечне киселине, јер овај витамин учествује у њиховој даљој разградњи до коначних продуката. Најпознатије обољење које настаје услед дефицита витамина В1 познато је под именом берибери. 
       Ово обољење је вековима познато међу народима Далког истока, који се скоро искључиво хране глазираним пиринчом. Сама рач берибери на језику једног полинезијског народа значи "ја не могу", тј. оболеле особе не могу из чучећег да заузму стојећи став. Разлог овоме је неуритис који погађа доње екстремитете. Дневна потреба за овим витамином износи 0,3mg на 1000Ј.
       Витамин В1 највише се налази у црном хлебу, легуминозама, свињском месу и јетри, затим у пивском квасцу који је извор и других витамина групе В. Најмање га има у млеку, посном месу и воћу, белом брашну и глазираном пиринчу. Због тога деца која се дуго доје могу да оболе од тзв. инфатилног бериберија. Берибери се може јавити и услед дуготрајног уношења алкохола, односно услед исхране која је дифицитирана овим витамином.
       Главни симптоми дефицита тиамина су раздражљивост, заборавност, несаница, губитак апетита, мишићна слабост. Ако је погођен срчани мишић, може доћи до срчане инсуфицијенције. Едем доњих екстремитета указује на тзв. влажни берибери, који представља најтежи облик обог обољења.
       Лечење се састоји у правилној исхрани и давању овог витамина у виду комплекса В или чистог анеурина у дози од 5 до 15mg дневно.

Нема коментара:

Постави коментар