четвртак, 28. април 2011.

Urgentna punkcija u hirurgiji

Punkcija je dijagnosticki postupak koji se u hirurgiji cesto primenjuje u cilju postavljanja dijagnoze.Mogu se punktirati telesne supljine, organi, tumori a sve u cilju da bi se utvrdila sadrzina, boja i histopatoloski sastav punktata.Obavlje se uz pomoc igle i brizgalice uz sve principe asepse i antisepse a posle davanja lokalnog anestetika.Nekada se punkcija primenjuju u terapijske svrhe kada je potrebno da se iz telesne supljine odstrani gnoj, vazduh, krv, eksudat, urin...

Npr.

1)lumbalna primenjuje se u dijagnosticke svrhe jer se na osnovu izgleda likvora mogu dijagnostikovati oboljenja, moze i u terapijske svrhe anestezija.

2)pleuralna intrapleuralni prostor u dijagnosticke i teraijske svrhe radi odstranjivanja sadrzaja koji ne treba tu da se nalazi vazduh, gnoj, krv...Terapija pre svake punkcije, fizikalni pregled, perkusija, auskutacija, rentgen.

3)perikarda srcane kese u terapijske i dijagnosticke svrhe, kod sumnje na eksudativni perikarditis ili radi odstranjivanja krvi kod hematoperikarda.

4)abdominalna trbusne duplje radi odstranjivanja slobodne tecnosti.Dijagnosticke svrhe kod sumnje na hematopertioneum.

5)subfrenicnog prostora ispod kupole dijafragne punktira se kod razvitka abscesa posle perforacije supljih organa.

6)zgloba dijagnosticke i terapijske svrhe, poske povrede kada se nakuplja tecnost ili krv pa se punktata salje na mikrobioloski pregled.

4 коментара:

  1. Dali ste mi uvod za maturski rad, vi te divni :D <3

    ОдговориИзбриши
  2. Хехе... Овај коментар стоји овде тако дуго, нисам га ни видео.

    Драго ми је да смо Вам помогли.

    Ако би сте могли да нам пошаљете копију матурског, да видимо како је урађен.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман22. јул 2014. 15:48

    Sto se punkcija kod trbusne duplje vrsi na levoj strani?

    ОдговориИзбриши